Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Το κάστρο
Convert HTML to PDF

Το κάστρο του Πυθίου είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο στα δυτικά όρια της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου και απέχει 15 χλμ. από το Διδυμότειχο και την Αδριανούπολη . Ιδρύθηκε ανάμεσα στο 1330 και 1340 από τον Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνό και αποτέλεσε στρατιωτικό φρούριο και προσωπικό καταφύγιό του κατά την περίοδο των εμφυλίων πολέμων του 14ου αιώνα. Μετά την κατάληψη του κάστρου από τους Οθωμανούς, γύρω του αναπτύχθηκε ένας νέος οικισμός με το όνομα Καλελί Μπουργκάζ, όπου στα χρόνια της επανάστασης ετάφη ο απαγχονισμένος πατριάρχης Κύριλλος ΣΤ’ .

Η οχύρωση του φρουρίου περιλάμβανε έναν ευρύ εξωτερικό περίβολο, τμήματα του οποίου διατηρούνται ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια, και έναν μικρότερο εσωτερικό. Και οι δύο περίβολοι ενισχύονταν εξωτερικά με πύργους, ενώ στο σημείο ένωσής τους υψώνονταν δύο άνισοι, μεγάλοι, τετράγωνοι πύργοι, οι οποίοι πλαισίωναν την είσοδο προς το εσωτερικό του κάστρου.

Ο μεγαλύτερος πύργος είναι σήμερα τριώροφος και σώζεται σε ύψος 17 μ. από το έδαφος. Οι όροφοι καλύπτονται με τέσσερις ημισφαιρικούς θόλους και επικοινωνούν μεταξύ τους με τη βοήθεια μιας κλίμακας ενσωματωμένης στο πάχος του ανατολικού τοίχου. Στη νότια πλευρά του τελευταίου ορόφου υπήρχε έξοδος που οδηγούσε στον περίδρομο του διάμεσου τείχους. Από τα σωζόμενα στοιχεία προκύπτει ότι αρχικά θα υπήρχαν άλλοι δύο όροφοι, εκ των οποίων ο πρώτος ήταν διευρυμένος και διέθετε καταχύστρες που εξυπηρετούσαν την άμυνα. Πιθανότατα ο πύργος αυτός, και ιδιαίτερα ο τρίτος όροφος, όπου υπήρχε τζάκι και ένα ερμάριο, λειτουργούσε ως κατοικία του ιδιοκτήτη του κάστρου.

Ο μικρότερος πύργος είναι σχεδόν τετράγωνος, ελαφρά παράγωνος και σώζεται σε ύψος 20 μ. Αποτελείται από τέσσερις ανεξάρτητους, μονόχωρους ορόφους, στεγασμένους με σφαιρικούς θόλους, ενώ πιθανότατα υπήρχε και πέμπτος όροφος, που όμως δεν έχει σωθεί σήμερα. Το ισόγειο είναι τυφλό, χωρίς παράθυρα, και ίσως προοριζόταν για φυλακή. Μια οπή στο δάπεδο του δευτέρου ορόφου επέτρεπε την κάθοδο προς το ισόγειο, με τη βοήθεια ξύλινης, πιθανόν φορητής σκάλας. Οι άλλοι όροφοι δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ο καθένας τους είχε ανεξάρτητη πρόσβαση. Ο πύργος αυτός είχε αποκλειστικά στρατιωτικό προορισμό.

Το Πύθιο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά δυτικών φρουρίων, που αποτελούσαν έδρες-κατοικίες μεγάλων φεουδαρχών με αυτά των κάστρων αμυντικού χαρακτήρα που στόχευαν στον έλεγχο και την προστασία της περιοχής τους. Αποτελεί πρωτοπόρο έργο της βυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, παρόλο που δεν διασώζει παρά μόνο ένα τμήμα της αρχικής του έκτασης.
 



Βιβλιογραφία (6)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο