Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Ο αρχαιολογικός χώρος
Convert HTML to PDF

Η Κόρινθος κατά την ύστερη αρχαιότητα και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια συνεχίζει να είναι μία ακμάζουσα πόλη. Μετά τους σεισμούς του 4ου αιώνα, αλλά και την επίθεση των Γότθων το 395/6, η πόλη φαίνεται να αλλάζει μορφή. Στους αιώνες που ακολουθούν η έκτασή της περιορίζεται με τη δημιουργία του λεγόμενου υστερορωμαϊκού ή πρωτοβυζαντινού τείχους και αποκόπτεται από τον Ακροκόρινθο που μέχρι τότε συνδέονταν με τείχη.

Κατά τον 5ο και 6ο αιώνα οικοδομούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου μεγάλες χριστιανικές βασιλικές με σημαντικό γλυπτό διάκοσμο, όπως οι βασιλικές του Λεχαίου και των Κεγχρεών, η βασιλική Κρανείου, η βασιλική Κοδράτου, η βασιλική της Σκουτέλας, ενώ βορειοδυτικά της βασιλικής Κρανείου έχουν εντοπισθεί τμήματα κτηρίου που αποδίδονται σε περίκεντρο Μαρτύριο. Εκτεταμένα νεκροταφεία του 6ου και 7ου αιώνα έχουν ανασκαφεί στις εκτός των τειχών περιοχές του Ασκληπιείου και των βασιλικών Κοδράτου και Κρανείου.

Από τα μέχρι σήμερα ανασκαφικά δεδομένα στους μεταβατικούς αιώνες οικοδομικά λείψανα που να φανερώνουν κατοίκηση διαπιστώνονται κυρίως γύρω από τις παραπάνω βασιλικές και στην περιοχή Διαβατίκι, ενώ ο χώρος της ρωμαϊκής αγοράς χρησιμοποιείται για ταφές.

Κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο η Κόρινθος αναδεικνύεται σε σημαντικό διοικητικό και εμπορικό κέντρο, όπως δείχνουν τα νομισματικά δεδομένα. Το εμπόριο λαδιού, της περίφημης κορινθιακής σταφίδας, αλλά και των μεταξωτών υφασμάτων της που αναφέρονται στις πηγές φαίνεται να γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση αυτή την εποχή. Τα ανασκαφικά ευρήματα από την περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς αποκαλύπτουν μία πόλη που σφύζει από ζωή με κατοικίες, λουτρά, καταστήματα, μοναστήρια και εργαστήρια κεραμικής, χρυσού και ορείχαλκου. Η εμπορική της δραστηριότητα δεν φαίνεται να κάμπτεται ούτε τον 13ο αιώνα με την έλευση των Φράγκων, ενώ ο αριθμός των αγγείων που έχουν εισαχθεί από την Ιταλία και έχουν βρεθεί στην λεγόμενη φράγκικη συνοικία είναι εντυπωσιακός. Κατά τον 14ο αιώνα και μετά από αρκετά πλήγματα που δέχεται η πόλη, ο ελάχιστος πληθυσμός της φαίνεται να μεταφέρεται εντός του κάστρου Ακροκορίνθου .


Βιβλιογραφία (10)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο