Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Convert HTML to PDF

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να αποτελέσει κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και μελέτης των στοιχείων του βυζαντινού πολιτισμού που διασώζονται στο μακεδονικό χώρο και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ως γνωστό, η πόλη αυτή αποτελούσε το σημαντικότερο κέντρο, μετά την Κωνσταντινούπολη, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
 
Το μουσείο στεγάζεται σε κτίριο βραβευμένο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής,  το οποίο δημιούργησε ο στοχαστικός αρχιτέκτονας Κυριάκος Κρόκος. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 και στις έντεκα αίθουσες του παρουσιάζονται με τρόπο πρωτότυπο και παιδαγωγικό ποικίλες όψεις του βυζαντινού πολιτισμού που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 3ο ως το 19ο αι.

Στις τρείς πρώτες αίθουσες του Μουσείου αναπτύσσονται ισάριθμες σημαντικές όψεις του πολιτισμού και της τέχνης της παλαιοχριστιανικής περιόδου (4ος-7ος αι.), οι οποίες αφορούν στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση «Παλαιοχριστιανικού ναού», στην οργάνωση της «Παλαιοχριστιανικής πόλης και κατοικίας», ενώ στην αίθουσα με τον τίτλο,  «Από τα Ηλύσια Πεδία στον χριστιανικό Παράδεισο» παρουσιάζονται οι κρίσιμες αλλαγές που επέφερε ο χριστιανισμός στις ιδέες για το θάνατο και κατά συνέπεια στις   ταφές και τα ταφικά έθιμα. Ακολουθεί η μέση βυζαντινή περίοδος (8ος-12ος αι.) που παρουσιάζεται στις ενότητες  «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών», «Οι δυναστείες των βυζαντινών αυτοκρατόρων»  και «Το βυζαντινό κάστρο». Οι τελευταίοι αιώνες της αυτοκρατορίας αποδίδονται μέσω της ενότητας «Το Λυκόφως του Βυζαντίου (1204-1453)». Στις δύο επόμενες αίθουσες παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από τις δύο μεγάλες ιδιωτικές συλλογές της Ντόρης Παπαστράτου και του Δημητρίου Οικονομόπουλου, οι οποίες δωρήθηκαν στο Μουσείο. Η περιήγηση τελειώνει με τις  θεματικές ενότητες «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο: Η βυζαντινή κληρονομιά στους χρόνους μετά την Άλωση. 1453-19οςαι.» και «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν», στην οποία παρουσιάζονται οι διανοητικές και τεχνικές διαδικασίες που μετατρέπουν το αρχαιολογικό εύρημα σε μουσειακό έκθεμα προκειμένου να πάρει τη θέση του σε ένα αρχαιολογικό μουσείο.
 
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του και του συνόλου των λειτουργιών του, εισήγαγε μία σειρά καινοτομιών  στο μουσειακό χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο. Σημειώνονται η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της έκθεσης από τα αντικείμενα στις ιδέες που βρίσκονται πίσω από αυτά, η έμφαση στη παρουσίαση θεμάτων υλικού πολιτισμού, η χρήση των νέων τεχνολογιών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας για την ενίσχυση της νοηματοδότησης  των αρχαιολογικών αντικειμένων και η αντιμετώπιση με ολιστικό τρόπο των τριών βασικών τομέων λειτουργίας του μουσείου.

Το 2005 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την σημαντική συμβολή του στην κατανόηση του βυζαντινού πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί βασική συνισταμένη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς με την οποία τιμήθηκε μουσείο της χώρας μας για πρώτη φορά.        


Βιβλιογραφία (0)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο