Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Το κάστρο
Convert HTML to PDF

Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 υπήρξε κομβικό σημείο της βυζαντινής ιστορίας με μεγάλο αντίκτυπο σε όλα τα εδάφη της αυτοκρατορίας. Το γεγονός αυτό εισήγαγε στη Νάξο την περίοδο της Φραγκοκρατίας και επιπλέον καθόρισε την ανάδειξή της σε πρωτεύουσα του νεοσυσταθέντος Δουκάτου του Αιγαίου. Έργο του πρώτου Ενετού ηγεμόνα του νησιού, Μάρκου Β’ Σανούδου, το κάστρο της Νάξου οικοδομήθηκε στη θέση αρχαίας ακρόπολης στις αρχές του 13ου αιώνα και σήμερα θεωρείται το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού στις Κυκλάδες.

Το τείχος, ακανόνιστης κυκλοτερούς κάτοψης, περικλείει έκταση περίπου 20 στρεμμάτων. Το περίγραμμα του αρχικού περιτειχίσματος ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους με αποτέλεσμα να μην καταστεί απαραίτητη η κατασκευή περιμετρικής τάφρου ή προτειχίσματος. Το τείχος ενισχυόταν με 16 πύργους, από τους οποίους σήμερα οι 7 είναι εμφανείς, ενώ εξ ολοκλήρου σώζεται μόνο ένας, ο πύργος του Γλέζου ή Κρίσπι, κοντά στην κύρια πύλη του κάστρου, την λεγόμενη Τρανή Πόρτα. Η Τρανή Πόρτα, στα ΒΔ. του τείχους, παρείχε τη συντομότερη διαδρομή προς το λιμάνι, ενώ η δεύτερη σημαντική πύλη του κάστρου, η επονομαζόμενη και Παραπόρτι, στα ΝΔ. του τείχους, διανοίχτηκε στο σημείο της ομαλότερης πρόσβασης στο κάστρο και το συνδέει με το εσωτερικό του νησιού.

Οι πολλαπλές επισκευές των τειχών επιβεβαιώνουν τη διαρκή αναδιαμόρφωση του μνημείου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο εσωτερικό του κάστρου με κτήρια διαφόρων εποχών. Στην πρώτη ενετική περίοδο ανήκει η Καθολική Μητρόπολη, η οποία συνδέεται με την απόσπαση της Επισκοπής της Νάξου από αυτή των Αθηνών και την ανεξαρτητοποίησή της και οικοδομήθηκε για την ενθρόνιση του Λατίνου Αρχιεπισκόπου το 1244. Ο ναός, αρχικά τρίκλιτος με υπερυψωμένο κεντρικό και εγκάρσιο κλίτος και με τρούλο στην τομή των κλιτών, από το 1616 δέχτηκε δραστικές επεμβάσεις και αναμορφώσεις για να καταλήξει στη σημερινή του πεντάκλιτη κάτοψη.

Στην εποχή αυτή ανάγονται τα ερείπια του κεντρικού πύργου, που λειτούργησε ως τόπος κατοικίας του Ενετού ηγεμόνα, καθώς και η Καγκελαρία, το δουκικό διοικητικό κέντρο και νυν καθολικό επισκοπικό μέγαρο. Τα τρία κτήρια ήταν χωροθετημένα σύμφωνα με το τυπικό μεσαιωνικό κέντρο της οχυρής πόλης. Ο προϋπάρχων του τείχους μοναδικός ορθόδοξος ναός του κάστρου, η Παναγία η Θεοσκέπαστη, η πρώην Εμπορική Σχολή των Ιησουιτών, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείου του νησιού, καθώς και το συγκρότημα της Μονής και της Σχολής των Ουρσουλίνων συμπληρώνουν την πλούσια αρχιτεκτονική εικόνα του κάστρου.


Βιβλιογραφία (3)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο