Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Το κάστρο των Ιπποτών
Convert HTML to PDF

Από την πρώτη οχύρωση της Ρόδου στους χρόνους της ίδρυσής της, στον ύστερο 5ο αι. π.Χ., μέχρι τη σημερινή εικόνα του Κάστρου των Ιπποτών μεσολαβούν αιώνες επεκτάσεων, αναμορφώσεων, καταστροφών, επισκευών και ενισχύσεων. Η σύγχρονη μορφή του κάστρου της πόλης οφείλεται βασικά στους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατέλαβαν το νησί στις αρχές του 14ου αι. και παρέμειναν σε αυτό μέχρι την κατάληψή του από τους Οθωμανούς το 1522. Μεταξύ της αρχαίας και της ιπποτικής οχύρωσης μεσολαβούν οι φάσεις της βυζαντινής περιόδου. Η πρώτη, στον ύστερο 7ο αι., συνδέεται με την εισβολή των Αράβων στο Αιγαίο και τις συστηματικές επιθέσεις τους στα νησιά και η δεύτερη, στα τέλη του 11ου ή μέσα στο 12ο αι., σχετίζεται με την ανάδειξη της Ρόδου σε σημαντικό εμπορικό σταθμό των Βενετών, μετά από άδεια που τους παραχώρησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός . Τα τείχη τότε επεκτάθηκαν προς Ν. και σταδιακά ενισχύθηκαν, με αποτέλεσμα στις αρχές του 14ου αι. οι Ιωαννίτες να έρθουν αντιμέτωποι κατά την πολιορκία της Ρόδου με μια αρκετά ισχυρή οχύρωση. Στη φάση αυτή, η τειχισμένη πόλη διαιρέθηκε σε τρεις τομείς, την ακρόπολη, το εσωτερικό κάστρο (Κολλάκιο) και τη χώρα (Burgus).

Η έλευση των ιπποτών εγκαινίασε για τη Ρόδο μια περίοδο ευδοκίμησης και έντονης οικοδομικής δραστηριότητας. Το τείχος της πόλης με τη φροντίδα πολλών μαγίστρων, όπως του Helion de Villeneuve (1319-1346), του Antoni de Fluvian, (1421-1437), του Jean Bonpart de Lastic (1437-1454) και του Jacques de Milly (1454-1461), επισκευάστηκε, αναδιοργανώθηκε και ενισχύθηκε, για να λάβει περί τα μέσα του 15ου αι. τη σημερινή του έκταση. Το τείχος, μήκους περίπου 3,5 χιλιομέτρων, περικλείει έκταση 350 στρεμμάτων και διαθέτει προτείχισμα, του οποίου κατά τόπους διατηρούνται βυζαντινά τμήματα, τάφρο, κυμαινόμενου πλάτους 20-60μ., και προχώματα. Ενισχυόταν από 21 ισχυρούς πύργους και 8 προμαχώνες, σύμφωνα με τις επιταγές της καθιέρωσης της χρήσης πυροβόλων όπλων, ενώ πολυάριθμες πύλες εξασφάλιζαν την κυκλοφορία και την επικοινωνία μεταξύ των τειχών. Η πλακόστρωτη Οδός των Ιπποτών, μήκους 200μ. και πλάτους 6μ., ήταν ο κεντρικός δρόμος του κάστρου. Ξεκινούσε από το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και κατέληγε στο ναό της Παναγίας του Κάστρου, εκκλησία των βυζαντινών χρόνων που μετασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες. Εκατέρωθεν της Οδού των Ιπποτών ορθώνονται τα σημαντικότερα οικοδομήματα του κάστρου, ο Άγιος Ιωάννης του Κολλακίου, τα Καταλύματα των Γλωσσών, το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, το Νοσοκομείο και οι οικίες των αξιωματούχων του Τάγματος.

Η πτώση της Ρόδου στους Οθωμανούς του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς το 1522 δεν επέφερε σημαντικές μεταβολές στη φυσιογνωμία του τείχους, καταγράφηκε όμως στο εσωτερικό του κάστρου με την ανέγερση τεμενών, όπως το τζαμί του Χαμζά Μπέη και το τζαμί Σουλεϊμάν.


Βιβλιογραφία (8)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο