Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Convert HTML to PDF

Εμβληματικό έργο της γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και σημείο κατατεθέν για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι αναμφίβολα το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Castello ή Palazzo). Το κτήριο με τις επιβλητικές του διαστάσεις δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο της ΒΔ πλευράς του κάστρου, όπου καταλήγει η οδός των Ιπποτών, και καταλαμβάνει τη θέση αρχαίου ναού του θεού Ήλιου της αρχαίας ακρόπολης. Στην κατασκευή του οχυρωματικού τείχους των βυζαντινών χρόνων, την οποία επέβαλαν οι επανειλημμένες από τα μέσα του 7ου αι. αραβοπερσικές επιθέσεις, ανήκει η πρώτη θεμελίωση του παλατιού.

Το Castello ανεγέρθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες τον 14ο αι., με σκοπό να στεγάσει το στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Στην περίοδο της οθωμανικής κατοχής, από το 1522 και εξής, το παλάτι μετατράπηκε σε φυλακή και παραδόθηκε στη φθορά. Η ανατίναξη δε παρακείμενης πυριτιδαποθήκης το 1865 υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτικά καταστροφική για το μνημείο, του οποίου η σημερινή μορφή οφείλεται στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναστήλωσής του από τους Ιταλούς στη δεκαετία του 1930. Πρόκειται για πυργοειδές οικοδόμημα, κάτοψης  ορθογώνιου σχήματος (~80x75μ.), το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη εσωτερική πλακόστρωτη αυλή (~50x40μ.) με περιμετρικές στοές. Χαρακτηριστική είναι η κεντρική πύλη του παλατιού, στα νότια, εκατέρωθεν της οποίας υψώνονται δύο υψηλοί και ισχυροί πύργοι κυκλικής διατομής. Στο ισόγειο διέθετε βοηθητικούς χώρους, ενώ τις τέσσερις πτέρυγες του ορόφου αποτελούσαν 80 και πλέον δωμάτια και αίθουσες, διακοσμημένες με μωσαϊκά δάπεδα και τοιχογραφίες . Μεταξύ αυτών υπερείχε η κεντρική αίθουσα του Συμβουλίου, η τραπεζαρία, καθώς και το παρεκκλήσιο που ήταν αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη.

Από το 1993 σε επτά αίθουσες της ΝΔ πτέρυγας του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου οργανώθηκε και λειτουργεί το Μεσαιωνικό Μουσείο της Ρόδου με την έκθεση "Η Ρόδος από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)". Η έκθεση διαρθρώνεται στις επτά αίθουσες ακολουθώντας τις εξής θεματικές ενότητες: 1. Εισαγωγή. Από την "αρχαία" ιδεολογία στη χριστιανική, 2. Οικονομία, 3. Κοινωνικός βίος, 4. Άμυνα και Διοίκηση, 5. Πνευματικός βίος, 6 και 7. Λατρεία και τέχνη.


Βιβλιογραφία (8)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο