Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Το κάστρο
Convert HTML to PDF

Το κάστρο της Μυτιλήνης, ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στο χώρο της Μεσογείου, καταλαμβάνει την κορυφή ενός μικρού λόφου στο BA τμήμα της χερσονήσου, όπου είναι χτισμένη η πόλη. Διακρίνεται σε Επάνω, Μεσαίο και Κάτω Κάστρο. Η πρώτη οικοδομική φάση του, αποτελούμενη κατά μεγάλο μέρος από αρχαίο υλικό, τοποθετείται στους χρόνους του Ιουστινιανού . Τα κατάλοιπα της βυζαντινής φάσης είναι λιγοστά και περιορίζονται σε μια πυλίδα στη βόρεια πλευρά των τειχών, στον ανατολικό τοίχο του κεντρικού οχυρωματικού περιβόλου και στη δεξαμενή του μεσαίου κάστρου.

Η βασική διαμόρφωση του κάστρου οφείλεται στον Φραγκίσκο Α’ Γατελούζο (Francesco Gattelusio), Γενοβέζο έμπορο, ο οποίος το 1355 έλαβε από τον Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο το νησί της Λέσβου ως προίκα για το γάμο του με την αδελφή του αυτοκράτορα, Μαρία Παλαιολογίνα. Η ανοικοδόμηση και ενίσχυση του κάστρου υπήρξαν από τις πρώτες φροντίδες του Γατελούζου, όπως μαρτυρά εντοιχισμένη πάνω από τη Δυτική πύλη λατινική επιγραφή, η οποία φέρει τη χρονολογία 1373. Ο σφοδρός σεισμός που σημειώθηκε στο νησί το 1384 προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κάστρο. Γενικές αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τους τελευταίους Γατελούζους στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα· το κάστρο ενισχύθηκε τότε με προμαχώνες, τάφρους, πολεμίστρες, παρατηρητήρια και κανόνια. Η κατάληψη της Μυτιλήνης από τους Οθωμανούς το 1462 εγκαινίασε μια νέα οικοδομική φάση για τον οχυρωματικό περίβολο με ευρείες επισκευαστικές παρεμβάσεις στις αρχές του 16ου αι., καθώς και εργασίες επέκτασης του εξωτερικού τείχους με την προσθήκη του Κάτω Κάστρου, στα μέσα του 17ου αι. επί σουλτάνου Ιμπραήμ Χαν.

Τα τείχη του κάστρου της Μυτιλήνης, κάτοψης ακανόνιστου παραλληλογράμμου σχήματος, περικλείουν έκταση περίπου 60 στρεμμάτων όπου σώζονται πλούσια κατάλοιπα κτηρίων διαφόρων περιόδων. Μεταξύ αυτών, στο Επάνω Κάστρο σώζεται η Πυριτιδαποθήκη, ερείπια τουρκικού τζαμιού, πλησίον του οποίου υπάρχει σαρκοφάγος με τα εμβλήματα των Γατελούζων και των Παλαιολόγων. Επίσης, στο ίδιο μέρος του κάστρου σώζεται ο γνωστός ως "Πύργος της Βασίλισσας", που αποτελείται από 5 πύργους και τάφρο και εσωκλείει μεγάλη αυλή και δύο δωμάτια, τα οποία πιθανώς ήταν η επίσημη κατοικία του κάστρου στους βυζαντινούς χρόνους. Στο Μεσαίο Κάστρο, όπου εισέρχεται κανείς από την πύλη Ορτά Καπού, σώζεται ο Μενδρεσές, ιεροδιδασκαλείο του 16ου αι., υπόγεια δεξαμενή, συγκρότημα φυλακών και η κινστέρνα της βυζαντινής περιόδου. Στο Κάτω Κάστρο που αποτελεί εξ ολοκλήρου τουρκική προσθήκη, σήμερα σώζεται ερειπωμένο οθωμανικό λουτρό και κρήνη, καθώς και οικήματα.


Βιβλιογραφία (8)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο