Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

To αρχαιολογικό μουσείο
Convert HTML to PDF

Στο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής διατηρητέο κτήριο της παλαιάς Αστικής Σχολής στην Αγία Μαρίνα, το οποίο χτίστηκε το 1882 με δωρεά της Λεριακής Αδελφότητας του Καΐρου ως σχολείο αρρένων, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου αποδίδει μια γλαφυρή εικόνα της διαχρονίας της Λέρου. Ξεκινώντας με ευρήματα από τις προϊστορικές θέσεις του νησιού, περνά στους ιστορικούς χρόνους, εστιάζοντας στην πολιτική σχέση του νησιού με τη Μίλητο, καθώς και στις τοπικές λατρευτικές συνήθειες και ταφικές πρακτικές. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά δείγματα κεραμικής και πλαστικής (πήλινα προσωπεία Διονύσου, γυναικεία προτομή, ειδώλιο συμποσιαστή), ψηφίσματα του 3ου και 2ου αιώνα π.Χ., κτερίσματα, μεταξύ των οποίων ερυθρόμορφα αρυβαλλοειδή ληκύθια και ρωμαϊκά μυροδοχεία, χάλκινη αρχαϊκή πόρπη, αλάβαστρο από υαλόμαζα, καθώς και οξυπύθμενοι αμφορείς χιακών και ροδιακών εργαστηριών.

Η ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και του κοσμικού κτίσματος στο Παρθένι απέδωσε πλούσιο εκθεσιακό υλικό, στο οποίο εντάσσονται νομίσματα, σπαράγματα τοιχογραφιών , ψηφιδωτές αφιερωτικές επιγραφές δαπέδου και λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη. Το τμήμα της έκθεσης για τους μεσαιωνικούς χρόνους αναφέρεται στο σημαντικότερο μνημείο της εποχής στο νησί, το Κάστρο του Παντελίου, του οποίου η ιστορία και η αρχιτεκτονική προσεγγίζονται μέσα από σχέδια, φωτογραφίες και εποπτικό υλικό σχετικών με αυτό εγγράφων. Την έκθεση ολοκληρώνουν ευρήματα (σταυρός-εγκόλπιο, ευλογία, φυλακτά) σχετικά με προσκυνητές και ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη Λέρο, υλικό προερχόμενο από τα λεγόμενα "μιλησιακά νησιά" και κεραμική από περισυλλογή.


Βιβλιογραφία (4)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο